Η πρωτιά του πρόσφυγα Ζυλιέν στις Πανελλαδικές

3

Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και εικονίζει τον 20 χρόνο Ζυλιέν, από την Αφρική και είναι ο πρώτος εισακτέος στο ΤΕΙ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Πειραιά με 18.500 μόρια, Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR

«Ευχαριστώ την Ελλάδα που με στήριξε. Ευχαριστώ όλους εδώ στην Κόνιτσα, που με βοήθησαν να σταθώ στη ζωή και να προχωρήσω». Με αυτά τα λόγια, ο 20χρονος Ζυλιέν, που «δραπέτευσε» από την Αφρική τον Νοέμβριο του 2011 και σήμερα είναι πρώτος εισακτέος στο ΤΕΙ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Πειραιά με 18.500 μόρια, μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον δικό του προσωπικό αγώνα στη νέα πατρίδα του, όπως χαρακτηριστικά αποκαλεί την Ελλάδα.

Συναντήσαμε τον Ζυλιέν στο Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων Προσφύγων της Κόνιτσας, όπου διαμένει τα τελευταία τρία χρόνια. Η χαρά του ξεχειλίζει και τη μοιράζεται μαζί μας. «Θέλω να αφιερώσω αυτή την επιτυχία στους γονείς και τα αδέλφια μου, που δεν υπάρχουν πια στη ζωή» λέει και προσπαθεί να κρύψει τα δάκρυα που κυλούν από τα μάτια του. Όταν έφτασε στην Ελλάδα ήταν 16 χρόνων. Τον πρώτο καιρό αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες. Ως «παράνομος μετανάστης», έμεινε για τρεις μήνες στα κρατητήρια του Έβρου και στη συνέχεια περιπλανήθηκε στο κέντρο της Αθήνας, ώσπου τον Οκτώβριο του 2012, με εισαγγελική παραγγελία, φιλοξενήθηκε στο Κέντρο της Κόνιτσας.

Οι υπάλληλοι του Κέντρου θυμούνται πως τότε ο Ζυλιέν δεν μίλαγε ελληνικά, ήταν πάντα θλιμμένος, σκεπτικός και το μοναδικό αίτημά του ήταν να πάει σε σχολείο. Οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να εγγράψουν τον νεαρό πρόσφυγα από την Αφρική, στο ΕΠΑΛ της Κόνιτσας.

«Οι γονείς μου, πάντα μού έλεγαν ότι το πιο σημαντικό στη ζωή είναι η παιδεία. Εγώ αυτό το κράτησα» εξηγεί ο Ζυλιέν, όταν τον ρωτάμε για τη θέλησή του να συνεχίσει στο σχολείο, που απρόσμενα είχε διακόψει στην πατρίδα του, αλλά και για τη δύσκολη ελληνική γλώσσα, την οποία με επίπονες και επίμονες προσπάθειες κατάφερε να μάθει. Όπως αναφέρει, το Κέντρο της Κόνιτσας, από την πρώτη στιγμή, καθώς η καθηγήτρια-φιλόλογος Γιάννα Νίκου του παρέδιδε μάθημα Ελληνικών τα απογεύματα.

Στις περισσότερες κουβέντες του, ο Ζυλιέν επικαλείται τον Θεό, στον οποίο όπως μας αποκαλύπτει, προσεύχεται καθημερινά. Πάνω στο γραφείο του, μας δείχνει την Καινή Διαθήκη, «φυλαχτό» από τη μητέρα του, πριν την αποχωριστεί για πάντα, βίαια. Οι άνθρωποι της Κόνιστας λένε πως πολλές φορές είδαν τον Ζυλιέν να ανηφορίζει με τα πόδια το βουνό και να πηγαίνει στην Μονή Στομίου, το ησυχαστήριο του Αγίου Παϊσιου.

Το ΕΠΑΛ της Κόνιτσας ήταν για τον νεαρό μία οικογένεια, γιατί, όπως μας περιγράφει, οι συμμαθητές και οι καθηγητές του τον αγκάλισαν από την πρώτη στιγμή. Ήταν ο πρώτος μαθητής στην τάξη, κάθε χρόνο, και το απολυτήριό του γράφει 19,8.

Τον περασμένο Αύγουστο, ο Ζυλιέν έκανε αίτηση για χορήγηση προσφυγικού ασύλου. «Θέλω να νιώθω ασφαλής και να έχω διεθνή προστασία, σύμφωνα με τη συνθήκη της Γενεύης. Θέλω να προχωρήσω για να γίνω χρήσιμος και σημαντικός άνθρωπος για την κοινωνία. Να προσφέρω, όσο μπορέσω, στην Ελλάδα που με βοήθησε» είναι η απάντησή του στο ερώτημα για το πώς βλέπει τώρα το μέλλον του.

Τον ελεύθερο χρόνο του, ο νεαρός ζει με αναμνήσεις από την οικογένεια που έχασε και τον τόπο του. Γιός πολιτικού, αν και γύρισε σελίδα στη ζωή, δεν διαγράφει από τη μνήμη του τον αγώνα του πατέρα του και των συμπατριωτών του για τη δημοκρατία.

amna.gr

 

Σχετικά Με Το Συντάκτη

N.

3 Comments

  1. Pingback: Η πρωτιά του πρόσφυγα Ζυλιέν στις Πανελλαδικές | MagicBuzz

  2. ΑΝΩΝΥΜΟ on

    Συγγνώμη που σας χαλάμε την στιγμή, αλλά ο πρώτος στο ΤΕΙ Πειραιά στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών πέρασε με 14929 μόρια. Εμάς που μας βγήκε ο κώλος τόσα χρόνια να διαβάζουμε, τόσα μόρια δεν βγάλαμε(Έβγαλα 18396 και η φίλη μου 18614)! Εξάλλου, με τόσα μόρια θα πέρναγε -υποθέτουμε- σε κάποιο Πολυτεχνείο -όπως εμείς- και όχι στο ΤΕΙ. Επομένως, δύο τινά μπορούν να συμβαίνουν: Είτε έχετε κάνει λάθος όσον αφορά τη βαθμολογία του παιδιού(Αν είναι υπαρκτό πρόσωπο) είτε προσπαθείτε να αποσπάσετε την συμπάθεια του ελληνικού λαού προς τους λαθρομετανάστες, ειδικά αυτήν την περίοδο που το κύμα λαθρομεταναστών έχει κατακλύσει την χώρα μας.

    • Goodfella on

      Συγγνώμη που σε ξυπνάμε απο το όνειρο αλλα το κείμενο λέει καθαρά οτι το παλικάρι φοίτησε σε ΕΠΑΛ και ως γνωστόν οι Πανελλαδικές για τα ΕΠΑΛ συνεπάγονται άλλο πρόγραμμα μαθημάτων απο τα ενιαία λύκεια,εξέταση σε διαφορετικά μαθήματα και συνεπώς διαφορετικές βάσεις,ιδιαίτερα αυξημένες για τμήματα των ΤΕΙ του Αιγάλεω.Μάλλον θα πρεπει να αναθεωρήσεις για τα τόσα βασανιστικά χρόνια ‘εκπαίδευσης’που αναφέρεις, μιας και που δεν είσαι σε θέση ούτε να αντλήσεις ολη την ποσότητα πληροφορίας που προσφέρει ένα σχετικά απλά γραμμένο κείμενο, πόσο μάλλον να αποβάλλεις την ξενοφοβία και τον γενικό ρατσισμό που φαίνεται να έχεις.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

four × 1 =

Simple Share Buttons