Η ιερά σύνοδος καταδικάζει την γιόγκα και ένα σχόλιο από τον Νικήτα Φεσσά

0

iera_synodos

Στην καταδίκη της Γιόγκα προχωρά η Ιερά Συνοδος, σημειώνοντας πως «αποτελεί θεμελιώδες κεφάλαιο της θρησκείας του Ινδουϊσμού» και «δεν αποτελεί είδος γυμναστι­κής».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γιόγκα, που γιορτάζεται στις 21 Ιουνίου η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αναφέρει:

«Στό πλαίσιο του σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας, η οποία στην Ελλάδα είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένη και σεβαστή, αλλά και της ποιμαντικής της ευθύνης για την απο­φυγή δημιουργίας κλίματος θρησκευτικού συγκρητισμού, με αφορμή την πρόσφατη καθιέρωση από τον ΟΗΕ της 21ης Ιου­νίου ως ‘’Παγκόσμιας  Ημέρας Γιόγκα’’, η Ιερά Σύνοδος της Εκ­κλη­σίας της Ελλάδος υπενθυμίζει στο χριστεπώνυμο Πλήρωμα ότι: η ‘’Γιόγκα’’ αποτελεί θεμελιώδες κεφάλαιο της θρησκείας του Ινδουϊσμού, έχει ποικιλομορφία σχολών, κλάδων, εφαρ­μο­γών και τάσεων και ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ‘’είδος γυ­μνα­στι­κής’’.

«Ως εκ τούτου η ‘’Γιόγκα’’ τυγχάνει απολύτως ασυμ­βί­βα­στη με την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη μας και δεν έχει καμία θέση στη ζωή των Χριστιανών», σημειώνει η Ιερά Σύνοδος.

Το σχόλιο από τον Νικήτα Φεσσά:

Νομίζω ότι η κριτική που έγινε από κοσμική/ορθολογική ή και πολιτισμική αφετηρία στην παρέμβαση  της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος σε σχέση με τη γιόγκα χάνει μια κρίσιμη διάσταση, για την οποία οι παπάδες έχουν δίκιο (γι’ αυτό κ επέλεξαν να επιτεθούν στη γιόγκα, και όχι, ξερω γω, στο σνόου-μπορντ). Αυτή της Δυτικής οικειοποίησης πρακτικών όπως η γιόγκα, της απόσπασής τους από το αρχικό κοινωνικο-πολιτισμικό περικείμενό τους, της κένωσής τους ως σημαίνοντα από οποιοδήποτε θρησκευτικό/θεολογικό περιεχόμενο, προκειμένου να μετατραπούν σε αγαθά προς κατανάλωση, στα πλαίσια ενός μεταμοντέρνου New Ageism με ψευδοπνευματικές προεκτάσεις, με άλλα λόγια μιας αντι-θρησκείας.

 

Σχετικά Με Το Συντάκτη

Νικήτας Φεσσάς

Ο Νικήτας γεννήθηκε στην Αθήνα, τέλειωσε το Πάντειο, και άρχισε να γράφει (κυρίως) πολιτισμική κριτική για διάφορα έντυπα. Εσχάτως προσπαθεί να ολοκληρώσει και το διδακτορικό του πάνω στον ελληνικό κινηματογράφο.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

13 + 9 =

Simple Share Buttons