Η ευρωζώνη βουλιάζει και η Ελλάδα πνίγεται πρώτη -από τον Κώστα Σκλιάμη

1

oxi (2)

Η Ευρωβάρκα μπάζει νερά και πρέπει να την εγκαταλείψουμε.

Αυτό που καταλάβαμε το πρωινό της 13ης Ιουλίου ήταν ξεκάθαρο και απλό. Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Τσίπρα είχε αποτύχει. Κάτι ακόμα που καταλάβαμε είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει θέση μέσα στην Ευρωζώνη, όχι μόνο επειδή δεν μας θέλει κανείς, όχι μόνο επειδή αυτή η ένωση κυριαρχείται και ελέγχεται απο τοκογλύφους, εκβιαστές, οικονομικούς εγκληματίες και κερδοσκόπους, αλλά το πιο σημαντικό, επειδή η Ελλάδα δεν έχει καμία προοπτική σε αυτή την οικονομική ένωση. Επίσης, καταλάβαμε ότι και η ίδια η ευρωζώνη δεν έχει μέλλον. Η βάρκα μπάζει νερά και πρέπει να την εγκαταλείψουμε γρήγορα.

Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε και συγχρόνως άφησε ξεκρέμαστο πολύ κόσμο που είχε σιχαθεί την γερμανική οικονομική ηγεμονία εντός της ευρωζώνης, την ηγεμονία των τραπεζών, τη καταπάτηση κάθε αρχής δημοκράτιας και ισότητας που υποτίθεται υπήρχαν σε αυτή την ένωση, και τέλος την επιβολη δυσβάσταχτων και εξευτελιστικών μέτρων που μόνο στόχο είχαν την ταπείνωση ενός λαού και τη τιμωρία του ως προς παραδειγματισμό των υπολοίπων. Αυτό το κομμάτι του κόσμου, αηδιασμένο πλεόν απο τη μούργα της ευρωζώνης, ήθελε να επιζητήσει ένα διαφορετικό μονοπάτι, αυτό της εξόδου, το οποίο όμως αποδείχθηκε πως δεν ήταν στρωμένο. Όχι μόνο έγινε πασιφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε σχέδιο εξόδου αλλά ακόμα περισσότερο είδαμε ότι ακόμα και αυτοί που μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ τόσα χρόνια φωνάζαν για έξοδο δεν εμφανίστηκαν να παρουσιάσουν τέτοιο βιώσιμο σχέδιο εξόδου.

Ήρθε η στιγμή που οι αριστερές δυνάμεις του τόπου που επιδιώκουν έξοδο απο την ευρωζώνη πρέπει να συνεργαστούν ώστε να καταρτίσουν σχέδιο εξόδου και να κατέβουν μαζί στις επόμενες εκλογές όπου θα κερδίσουν την είσοδο τους στη Βουλή. Τα πράγματα είνα ρευστά μέρα με τη μέρα και όλα αλλάζουν στο πολιτικιό τοπίο, όμως αυτό δεν εμποδίζει τη δημιουργία τέτοιου μετώπου. Τα πράγματα δεν είναι δύσκολα, κάθε άλλο· έιναι απλά.  Η δημιουργία μιας ομάδας 20-30 επιστημόνων με εξειδικευμένες γνώσεις πάνω στο θέμα (κυρίως οικονομολόγοι και νομικοί με σχετκά διδακτορικά) μπορούν να εργαστούν ώστε να καταρτίσουν ένα τέτοιο σχέδιο μέσα σε διάστημα κάποιων εβδομάδων. Η πολιτική ρητορική των αριστερών δυνάμεων η οποία θα βασιστεί σε αυτό το οικονομικο και νομικό σχέδιο, θα έχει ως στόχο να ενημερώνει τους πολίτες για τις προοπτικές, τα προβλήματα που θα προκύψουν και για τον τρόπο που θα ξεπεραστούν τα εμπόδια. Ήδη η απειλή Grexit έφερε στο προσκήνιο πολλά θέματα που δεν ήταν γνωστά μέχρι σήμερα. Επίσης η υπερπροβολή του Grexit δημιούργησε συναισθηματικές και νοητικές καταστάσεις που ήταν πρωτόγνωρες για πολλούς, με αποτέλεσμα τώρα κάποιες σκέψεις να μας είναι πιο οικείες τώρα και επομένως πιο έυκολα διαχειρίσιμες ώστε να αποτελέσουν βάση για περαιτέρω σκέψη.

Οι πολίτες πρέπει να είναι ενήμεροι για το τι θα αντιμετωπίσουν τους πρώτους δύσκολους μήνες ώστε να μείνουν ψύχραιμοι και να διατηρήσουν το κουράγιο τους. Οι πολίτες πρέπει να είναι επίσης ενήμεροι και για όλα τα βήματα που θα γίνουν ώστε να ανακάμψει η οικονομία έτσι ώστε να μπορούν και οι ίδιοι ατομικά και συλλογικά να σχεδιάσουν το μέλλον τους. Με τον καιρό και βάσει ενός οργανωμένου σχεδίου εξόδου, ο κόσμος θα κατανοεί τις επιλογές, τις δυνατότητες και τις προοπτικές που ανοίγονται και συγχρόνως θα έρχεται αντιμέτωπος με τις πιθανές δυσκολίες. Αυτό το σχέδιο προφανώς δεν μπορεί να είναι στάσιμο, επομένως θα πρέπει να ανανεώνεται καθημερινά ανάλογα με τις εξελίξεις ώστε να παραμένει μόνιμα επίκαιρο και έτοιμο να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα στιγμή. Αυτή η προσαρμοστικότητα του σχεδίου θα δίνει στο λαό την ασφάλεια ότι το σχέδιο εξελίσεται και ανταποκρίνεται στις συνθήκες και στις εξελίξεις, επομένως θα αποκτήσει πιο έυκολα εμπιστοσύνη στο περιεχόμενο και στην ουσία του.

Παράλληλα με την ενημέρωση των πολιτών, οι αριστερές δυνάμεις που επιθυμούν έξοδο, ενωμένες, πρέπει να δώσουν ένα όραμα στον λαό, καθώς μόνο ένα όραμα και μια ελπίδα μπορεί να θεμελιώσει τις επιθυμίες και τα πιστεύω του λαού. Ένα απο τα μειονεκτήματα της ελληνικής κοινωνίας είναι ότι έχει μείνει χωρίς όραμα. Κανείς πλέον δεν μπορεί να δώσει στην κοινωνία μας ένα όραμα και μια επλπίδα, παρά μόνο ένα σχέδιο αριστερών δυνάμεων για έξοδο απο την ευρωζώνη. Μοιάζει επιτακτική ανάγκη όλες οι αριστερές πολιτικές δυνάμεις να προχωρήσουν σε συνεργασία και στην εκπόνηση σχεδίου ώστε να κατέβουν μαζί στις επόμενες εκλογές. Ο χρόνος είναι περιορισμένος και κάθε αργοπορία κοστίζει. Ο λαός θέλει όραμα και ελπίδα, να ατενίσει το μέλλον με αισιοδοξία για τον ίδιο και τα παιδιά του. Η Ευρωζωνη δεν του δίνει τίποτα απο αυτά. Μην αργούμε άλλο, αργά ή γρήγορα θα γίνει. Καλύτερα ας γίνει με δικό μας σχέδιο, με δικιά μας επιθυμία, με δικό μας όραμα για το μέλλον. Να εγκαταλείψουμε γρήγορα τη βάρκα που μπάζει νερά και τα χαρτογραφήσουμε μόνοι μας τα άγνωστα ύδατα.

Σχετικά Με Το Συντάκτη

Κώστας Σκλιάμης

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα όπου και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες. Συνέχισε τις σπουδές του στο Αμστερνταμ πάνω στις Πολιτικές Επιστήμες και στην Περιβαλλοντικη Διακυβέρνηση. Ζει και εργάζεται εκεί.

1 Comment

  1. Costa_brava on

    Συμφωνώ ως προς το τι συμβαίνει σχετικά με την ευρωζώνη. Αλλά όχι πάλι να βρεθεί και σχεδιαστεί η λύση σε ένα κομμάτι χαρτί (δεν νομίζω ότι έχουμε έλλειψη οικονομολόγων και νομικών με σχετικά διδακτορικά- το αντίθετο μάλιστα. Άσε που το γεγονός ότι κάποιος έχει διδακτορικό ή εξειδικευμένη γνώση τον καθιστά αν όχι επικίνδυνο αλλά σίγουρα αποδεκτό από την κυρίαρχη ιδεολογία. Ναι αυτή που μας έφερε εδώ). Δεν πρόκειται περί τεχνικής κρίσης αυτό που ζούμε και γι’αυτό δεν λύνεται από τεχνοκράτες οι οποίοι παρουσιάζονται ως άνθρωποι που λειτουργούν με “αντικειμενικά” κριτήρια όπως είναι οι αριθμοί. Αν δεν καταργήσουμε μόνοι μας την εξουσία του “από πάνω προς τα κάτω” δεν υπάρχει σωτήρια. Ίσως και καλύτερα.

    Με εκτίμηση
    Κ

Αφήστε Ένα Σχόλιο

nineteen + 3 =

Simple Share Buttons