Η εισαγγελία διέταξε τη σίτιση Ρωμανού

0

romanos-nikos-greek-13-700x418_0

Ωστόσο, η ΕΙΝΑΠ, έχει αποφασίσει να μην προβεί σε τέτοια πράξη.

Σήμερα υπήρξε και η πληροφορία ότι ο Νίκος Ρωμανός προτίθεται να ξεκινήσει και απεργία δίψας άμεσα, ωστόσο αυτό δεν επιβεβαιώθηκε από το περιβάλλον του απεργού, ωστόσο τονίστηκε ότι αποτελεί πραγματικό ενδεχόμενο.

Ο Ν. Ρωμανός λαμβάνει προς στιγμή μόνο ζαχαρόνερο, παρά ορισμένες προσπάθειες να του δοθεί ορός από τη διοίκηση του νοσοκομείου.

Η αποκάλυψη εκ μέρους του Φραγκίσκου Ραγκούση, δικηγόρου του Νίκου Ρωμανού, πως στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» εστάλη εισαγγελικό έγγραφο που περιγράφει τις υποχρεώσεις των γιατρών στην περίπτωση του κρατούμενου απεργού πείνας, αλλάζει τα δεδομένα.
Αυτό διότι, σύμφωνα με το εισαγγελικό έγγραφο, τόσο ο ιατρικός κώδικας δεοντολογίας, όσο και ο νόμος αναφέρουν με σαφήνεια πως οι γιατροί είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν σε ιατρικές πράξεις για να διασφαλίσουν τη ζωή ενός ασθενή ακόμη στην περίπτωση απεργίας πείνας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές, όταν ο απεργός πείνας φτάνει σε οριακό σημείο για την ίδια του τη ζωή, τότε ουσιαστικά ισοδυναμεί με απόπειρα αυτοκτονίας, όπως ορίζει το άρθρο 12 του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, το οποίο αναφέρει ότι πρόκειται για τη μοναδική εξαίρεση όπου δεν απαιτείται η συναίνεση του προς τους γιατρούς για να προχωρήσουν σε ιατρικές πράξεις.
Επίσης, σύμφωνα με το νόμο 3418/2005 αλλά και το άρθρο 306 του Ποινικού Κώδικα, οι γιατροί οφείλουν να σώσουν τη ζωή ενός ασθενή, διαφορετικά θα διωχθούν για έκθεση σε κίνδυνο ασθενούς.
Επιπλέον, το άρθρο 31 του σωφρονιστικού κώδικα προβλέπει ακριβώς την ίδια αντιμετώπιση και στις περιπτώσεις απεργίας πείνας κρατουμένων.

Ο πατέρας του Νίκου Ρωμανού, Γιώργος, μίλησε στο Κόκκινο και ξεκαθάρισε το ζήτημα της πρόθεσης για υποχρεωτική σίτιση του απεργού πείνας, ενώ αποκάλυψε το αίτημα που θα θέσει στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στη συνάντηση που θα έχουν το πρωί της Δευτέρας.

Οπως ξεκαθάρισε ο Γιώργος Ρωμανός, σε ό,τι αφορά την αναγκαστική σίτιση: «Πιθανότατα να το επιχειρήσουν, αλλά ο Νίκος δεν πρόκειται να το δεχτεί».

Οσον αφορά τη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, η οποία θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Δευτέρας, και το αίτημα της οικογένειας: «Να αναγνωρίσει το δικαίωμα για σπουδές στο παιδί μου, ο Νίκος δεν πρόκειται να κάνει πίσω».

Την άποψη ότι τυχόν εντολή για υποχρεωτική σίτιση στον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό συνιστά βασανισμό, εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Ζαχαριάς, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε : «Είμαι βαθιά συγκλονισμένος που ένας νέος άνθρωπος, ο Νίκος Ρωμανός, βρίσκεται σε απεργία πείνας, παλεύει οριακά με τη ζωή του αψηφώντας τον θάνατο για το δικαίωμά του στη μόρφωση, την αξιοπρέπεια, για μια θέση στην κοινωνία. Καταδικάζουμε οποιαδήποτε σκέψη ή εντολή για υποχρεωτική σίτιση που συνιστά βασανισμό.»
Ο κ.Ζαχαριάς πρόσθεσε: «Καταδικάζουμε τις αυθαίρετες διοικητικές παρεμβάσεις στο έργο των γιατρών, την αστυνομοκρατία στα νοσοκομεία, την κυβερνητική απραξία και την αδιαφορία. Οι νέοι άνθρωποι είναι το μέλλον και η περιουσία μας. Και αυτή την ύστατη ώρα πρέπει να προστατεύσουμε τη συλλογική μνήμη και να σας καλούμε να παρέμβετε ώστε ο απεργός πείνας Νίκος Ρωμανός να ζήσει και να σπουδάσει με αξιοπρέπεια».

Πηγή

Σχετικά Με Το Συντάκτη

N.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

nineteen − four =

Simple Share Buttons