Δεν είναι ο Βαρουφάκης το πρόβλημα – του Κώστα Βλαχόπουλου

0

baroufakis

Έφαγε ξύλο στο Eurogroup  ο Βαρουφάκης’, ‘Απομόνωση για τον Έλληνα υπουργό στο Eurogroup’, ‘Οι ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ έτρωγαν μαζί και ο Βαρουφάκης περιπλανιόταν μόνος του στο ξενοδοχείο’. Σ’αυτό το κλίμα κινήθηκαν τα πρωτοσέλιδα ελληνικών και ξένων καθεστωτικών εφημερίδων και ιστοσελίδων, καθώς διέρρεαν οι πρώτες πληροφορίες από την συνάντηση των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ στην Ρίγα της Λετονίας.

Μετά την αρχική έκπληξη για ‘τον αντισυμβατικό Έλληνα ΥΠΟΙΚ’, τα Μέσα Ενημέρωσης –εγχώρια και διεθνή- επικαλούμενα συνήθως πληροφορίες από την Κομισιόν δημιούργησαν ένα κλίμα δυσαρέσκειας για τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον παρουσίαζαν ουσιαστικά ως το εμπόδιο για την εξεύρεση λύσης στο ελληνικό ζήτημα

Είναι όμως η στάση και η προσωπική συμπεριφορά του Γιάνη Βαρουφάκη που δεν επιτρέπει στις δύο πλευρές να συμφωνήσουν;

Είναι σαφές, ότι ο διεθνής τύπος λειτουργεί εν πολλοίς ως φορέας της άποψης του πιο συντηρητικού και νεοφιλελεύθερου κομματιού της Ευρώπης. Όπως πολύ εύστοχα περιγράφει ο Νίκος Σβέρκος σήμερα στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του στην Εφημερίδα των Συντακτών, τα μεγάλα πρακτορεία ειδήσεων αντλούν πληροφορίες από πολύ συγκεκριμένους κύκλους της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας, και συνήθως δεν μπαίνουν καν στην διαδικασία να ερευνήσουν πηγές της ελληνικής πλευράς. Έτσι προέκυψαν και τα ρεπορτάζ του σαββατοκύριακου για τον Βαρουφάκη και το δυσμενές κλίμα στο Eurogroup.

Η στοχοποίηση, όμως, του Έλληνα ΥΠΟΙΚ δεν γίνεται επειδή ο ίδιος αποτελεί εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Ίσα-ίσα. Οι παρεμβάσεις και η αρθρογραφία του όλο αυτό το διάστημα διακρίνονται από αρκετά φιλελεύθερες ιδέες.

Ο Βαρουφάκης δεν εκπροσωπεί τον εαυτό του στα ευρωπαϊκά meetings. Πάει ως υπουργός μιας κυβέρνησης που διαπραγματεύεται αλλαγές στο σκληρό νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα που έχει επιβληθεί στην χώρα τα τελευταία 5 χρόνια. Εκπροσωπεί μια κυβέρνηση που νομοθετεί μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, προσπαθεί να  ανατρέψει τους μνημονιακούς νόμους που μετέτρεψαν σε ζούγκλα την αγορά εργασίας και έχει δεσμευτεί για αποκατάσταση του κατώτατου μισθού τους επόμενους μήνες. Με αυτούς τους σχεδιασμούς στην φαρέτρα, και τον ίδιο τον Γιούνκερ να έστελνε στην διαπραγμάτευση ο Τσίπρας, τις ίδιες αντιδράσεις θα εισέπραττε.

Δεν είναι λοιπόν, ο Βαρουφάκης το πρόβλημα. Μέσω της επίθεσης στον Βαρουφάκη, δανειστές και διεθνή μέσα επιδιώκουν την αποδυνάμωση της διαπραγματευτικής  θέσης της κυβέρνησης, και την απομόνωσή της από πιθανές συμμαχίες. Κυρίως όμως, επιλέγουν για μια ακόμα φορά να τσαλακώσουν την δημοκρατία και να υποχρεώσουν έναν λαό να υποστεί κι άλλες δόσεις του αποτυχημένου φαρμάκου της λιτότητας.

Σχετικά Με Το Συντάκτη

Κώστας Βλαχόπουλος

Ο Κώστας Βλαχόπουλος είναι υποψήφιος διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν ζητήματα μετανάστευσης και ασφάλειας. Κάποια στιγμή, θα 'θελε να ταξιδέψει στην Λατινική Αμερική.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

ten − 5 =

Simple Share Buttons