Ανοίγει άρον-άρον η Βουλή για ψήφιση προαπαιτούμενων-Εκταμίευση ως τις 20 Αυγούστου!

0

????????????????????????????????????

Η κατάσταση της οικονομίας, που παραμένει σε «ασφυξία» φαίνεται πως αναγκάζει την κυβέρνηση να ανοίξει άρον-άρον την Βουλή για να ψηφίσει νέα προαπαιτούμενα και έπειτα την συμφωνία, ώστε να έχει εκταμίευση δόσης ως της 20 Αυγούστου!

Η κυβέρνηση άλλωστε έχει θέσει ως στόχο την ψήφιση της νέας συμφωνίας από την Βουλή ως τις 18 Αυγούστου, την ίδια ώρα που το κοινοβούλιο αναμένεται να παραμείνει κλειστό ως και τις 16 του μήνα.

Η κυβερνητική πλειοψηφία φέρεται πάντως να επιχειρεί ως τη Δευτέρα να κατατεθεί το πρώτο νομοσχέδιο με προαπαιτούμενα. Υπό κανονικές συνθήκες το σχετικό νομοσχέδιο, δεν θα μπορέσει να ψηφισθεί μέχρι τις 17 Αυγούστου –ημέρα επαναλειτουργίας της Βουλής- εκτός αν υπάρξει Προεδρικό Διάταγμα για άνοιγμα της Ολομέλειας νωρίτερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, τα συναρμόδια υπουργεία υπό τον συντονισμό του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Σπύρου Σαγιά έχουν ξεκινήσει τη σύνταξη των διατάξεων με τα προαπαιτούμενα και το πλέον πιθανόν είναι αυτά να κατατεθούν στην Βουλή τα επόμενα δύο 24ωρα.

Βιάζονται και στο εξωτερικό…

Για έγκριση των προαπαιτούμενων από την ελληνική Βουλή, μέχρι την Πέμπτη κάνουν λόγο και εκπρόσωποι των δανειστών, σύμφωνα με ξένα μέσα.

«Η Ελλάδα οδεύει προς το να ολοκληρώσει το σχέδιο συμφωνίας με τους διεθνείς πιστωτές της για ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης ως την Τρίτη και η πρώτη εκταμίευση στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού είναι πιθανό να γίνει ως την 20ή Αυγούστου», δήλωσε μια πηγή ενήμερη για το περιεχόμενο της τηλεδιάσκεψης της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής (ΟΔΕ), που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής.

Οι συνομιλίες προχωρούν ομαλά και ενδέχεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, είπε η ίδια πηγή. Εάν το σχέδιο του μνημονίου κατανόησης και μια επικαιροποιημένη ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους έχουν ετοιμαστεί, όπως σχεδιάζεται, την Τρίτη, η ελληνική κυβέρνηση και η Βουλή των Ελλήνων αναμένεται ότι θα τα εγκρίνουν ως την Πέμπτη, κατά την ίδια πηγή.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα μπορούσαν κατόπιν να συναντηθούν ή να πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη για να εγκρίνουν την τριετή δανειακή σύμβαση της Αθήνας, ανέφερε η πηγή.

Η Ελλάδα αναμένεται να επικυρώσει άλλον έναν νόμο πακέτο που θα περιλαμβάνει διάφορες μεταρρυθμίσεις πριν από την 20ή Αυγούστου παράλληλα με τις εθνικές διαδικασίες έγκρισης της συμφωνίας ώστε να λάβει έγκαιρα μια πρώτη δόση και να κάνει την αποπληρωμή ελληνικών κρατικών ομολόγων που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και λήγουν την 20ή Αυγούστου, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

«Όλοι δουλεύουν στο Σχέδιο Α — μια συμφωνία και την εκταμίευση ως την 20ή Αυγούστου» της πρώτης δόσης του δανείου των έως και 86 δισεκ. ευρώ, ανέφερε η πηγή.

Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν την 20ή Ιουλίου, μία εβδομάδα αφότου οι ηγέτες των κρατών μελών της ευρωζώνης συμφώνησαν έπειτα από μια ολονύχτια σύνοδο στην έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν εκφράστηκαν σημαντικές διαφωνίες μεταξύ των χωρών μελών κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης της ΟΔΕ, η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα, εν μέρει διότι δεν υπήρχε κάτι για το οποίο χρειαζόταν να ληφθεί απόφαση.

Ορισμένες χώρες, με προεξάρχουσα τη Γερμανία, ήθελαν να προσδιοριστούν σαφώς οι δεσμεύσεις για πιο μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις, πέραν των άμεσων ενεργειών που θα γίνουν, πρόσθεσε η πηγή που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

topontiki.gr

Σχετικά Με Το Συντάκτη

N.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

seven + eleven =

Simple Share Buttons