Άλλα ως πολιτικός, άλλα ως καθηγητής -του Βασίλη Σκουρή

0

venizelos1433834130

Μπορεί να επιτίθεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, για τη στάση του στο αίτημα για δημοψήφισμα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πλην όμως άλλα διδάσκει ως καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου.

Ο καθηγητής Ευάγγελος Βενιζέλος γράφει στα συγγράμματά του ότι η έκδοση του προεδρικού διατάγματος για την προκήρυξη δημοψηφίσματος κατ’ άρθρο 44 παρ. 2 του Συντάγματος είναι υποχρεωτική για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος δεν έχει διακριτική ευχέρεια κινήσεων.

Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων σημειώνει:

1. Ευ. Βενιζέλος, Μαθήματα Συνταγματικού Δικαίου, αναθεωρημένη έκδ., 2008, εκδ. Α. Σάκκουλα, σελ. 360: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υποχρεωμένος να εκδώσει το σχετικό προεδρικό διάταγμα, εφόσον έχει ληφθεί απόφαση της Βουλής με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών, μετά από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου».

2. Ευ. Βενιζέλος, Το δημοψήφισμα και η κύρωση της Συνθήκης για την θέσπιση Συντάγματος της Ευρώπης από την Ελλάδα, in «Τα δημοψηφίσματα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και ο ρόλος των λαών. Διάλογος για τη νομιμοποίηση της ενωσιακής διαδικασίας», εκδ. Α. Σάκκουλα, 2005, σελ. 29: «Η ‘’κρισιμότητα’’, τέλος, του εθνικού θέματος είναι ζήτημα πολιτικής εκτίμησης που γίνεται από το αρμόδιο όργανο, δηλαδή από το Υπουργικό Συμβούλιο που προτείνει και τη Βουλή που αποφασίζει, με την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των βουλευτών. Η απόφαση της Βουλής δεσμεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που δεν έχει περιθώρια διακριτικής ευχέρειας

real.gr

Σχετικά Με Το Συντάκτη

N.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

14 + five =

Simple Share Buttons